Su Šv. Velykomis arba sunkios bobos, labai skanios ilgai palaikytos





















Tikriausiai visa Lietuva šiandien dažė kiaušinius, kepė pyragus, marinavo kumpius, kepė zuikius, ašarodama tarkavo krienus ir pjaustė baltas mišraines. Aš irgi. Taip lyg šiek tiek arčiau buvau saviškių :) atrodo, kad va, paruošiu avieną rytojui, išsivirsiu daržoves, kad ryt nereikėtų ir eisiu su mama ir bobute į aną virtuvę dažyt kiaušinių, kad nepriterlioti gerojoje, šiltojoje. Bet... šiais metais dažėm kiaušinius vieni, savarankiškai. Iš vakaro užsimerkėm svogūnų lukštų ir dilgėlių, o šiandien lašinių bryzeliu tepėm gražius ruduoklius ir žalsvai pilkšvus margučius. Ir voila, kas gavosi :)


Vakare budėsim velykinę vigiliją. Lauksim prisikeliančio Kristaus, užgaudžiančių vargonų ir prabylančių varpų. Kaip ir dalis Lietuvos ir tikriausiai, viso Pasaulio tikinčiųjų. O ryt - drauge su Jumis sėsime prie balta staltiese užtiesto stalo skaistiems ir džiaugsmingiems pusryčiams. Daušim kiaušinius ir sveikinsime Jus visus su Šv. Velykomis. Kristus prisikėlė!


Sunkiosios bobos originalus receptas

3 litrai miltų,
2,25 stiklinės lydyto sviesto,
3 stiklinės pieno,
druskos,
150 g mielių,
30 trynių,
15 kiaušinių,
600 g cukraus,
200 g saldžiųjų migdolų,
keliolika karčiųjų,
400 g razinų be kauliukų,
200 g cukatų arba pakepintų apelsinų žievelių.
Sviesto ir džiūvėsėlių formai.

Suberti pusę miltų, išmaišyti su šiltu pienu bei mielėmis ir pastatyti šiltai, kad pakiltų. Kai pakils, nuolat maišant po truputį supilti išplaktus kiaušinius, suberti likusius miltus ir minkyti, kol nelips prie rankų. Tada suberti cukrų, supilti išlydytą vos šiltą sviestą, pasūdyti, suberti plonomis juostelėmis išilgai supjaustytus saldžiuosius migdolus, truputį sugrūstų karčiųjų, razinas, cukatas, išminkyti ir sudėti į formą, kad liktų pusė laisvos vietos. Kai pakils, penkis ketvirčius valandos kepti karštoje krosnyje.


Patirtis ir patarimai

Prisiminiau, kaip mano bobutė kepa mieliniu pyragus. Visuomet pašildo pieną, jame ištirpina sviestą ir cukrų, tuomet išleidžia mieles, beria miltus, maišo, beria ir minko, minko, minko. Kokį gerą pusvalandį. Tuomet palieka šiltoje vietoje tešlą pakili ir iš purios elastingos ir gelsvos tešlos formuoja didžiules bandas - "bulkas", kurias kepa krosnyje...

Bobas Zawadzka pataria ne minkyti, o plakti. Įdėjus dalį produktų - plakti po pusvalandį. Daugiau mažiau laikiausi jos parodymų, bet kadangi pasitelkiau į pagalbą buitinę techniką - plakimo-minkymo laiką sutrumpinau iki penkiolikos-dvidešimties minučių. Negaliu sakyti, kad minkiau, nes tešla gavosi ženkliai skystesnė negu įprastos mielinės tešlos, gal labiausiai priminė tirštą grietinę.
























Kas svarbiausia - bobą kepiau iš ketvirčio produktų, bet būtų pilnai pakakę ir šeštosios ar net aštuntosios dalies. Iš ketvirčio išėjo viena apskrita ir viena pailgos formos boba (na, jau ne bobą, o bobos "tipo" kepinys ;), bet, kad neturiu dviejų bobiškų kepimo formų). Tam man prireikė:

1,1 litro kvietinių miltų,
pusės stiklinės lydyto sviesto,
0,75 stiklinės šilto pieno,
40 g šviežių mielių,
7 kiaušinių trynių,
4 kiaušinių,
150 g cukraus,
100 g saldžiųjų migdolų,
8 karčiųjų migdolų (juos galima pakeisti migdolų esencija),
100 g stambių razinų (mirkytų rome),
100 g cukruotų apelsinų žievelių.



Užmaišytą-užminkytą ir pakildintą bobą pašoviau į 180'C karštumo orkaitę ir kepiau valandą, bet gal būtų pakakę ir 45-50 min.





















Pailgąją prapjoviau patikrinimui - vidus geltonas, dailiai ir tolygiai akytas, bet, mano manymu, kiek sausokas.  Tad aš dar ją apliejau citrininių glaistu (jam sunaudojau vienos citrinos sulis ir 250 g miltinio cukraus). Oi, boba boba! Laukiu Šv. Velykų ryto ir pusryčių, kai galėsim atsiriekti bobos.

Komentarai

  1. Gražių švenčių ir Jums, Rūta! Aš irgi kepu bobą, bet romo, jau iškepė, laukia laistymas sirupu, tikiuosi bus verta visos dienos :}

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveikinimai Rūta ir Jūsų šeimynai! Stiprių margučių! O boba baisiai graži ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Ramune, mes va, kaip tik po vigilijos katedroj. Jau sukirtom ir pirmus teisėtus mėsiškus naktipiečius :)

      Stiprių ir Jums! Lauksiu reportažo apie Jūsų namų kūrybines dirbtuves - jau dabar nujaučiu, kad prisimarginot kiaušinių, kaip reikiant ;)

      Iki pasimatymo!

      Panaikinti
  3. O, Kotryna, nė neabejoju! Darbas iš širdies daro stebuklus :) Brūkštelk, ar liko nors vienas neaplaižytas pirštelis po romo bobos ragavimo :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Boba - liuks; recepta paskaicius atrodo,kad turetu buti panasi i italiska mielini Rum Cake; dar karteli su sventemis!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už sveikinimus ;) ir gerai sakai, Aušra! Aš svarsčiau, ką man primena jos skonis, o gi vienoj kepykloj pirktą itališką pyragą (net savo forma primenantį bobą)! Neprisimenu, ar jis buvo koks nors labai tradicinis ir kasdieninis, ar koks proginis pyragiukas, bet priminė šitą bobelę :) Ypač tas bobiškas pyrago sausumas-drėgnumas ir ypač specifinis elastingumas ;)

      Tiesa, kitą kartą dėčiau daugiau džiovintų vaisių ir riešutų. Ar tiksliau, kepčiau iš aštuntosios dalies produktų ir dėčiau pusę normos cukatų ir riešutų.

      Panaikinti
  5. Nerealiai skanios, gražios, pavasariškos nuotraukos! O boba atrodo išties šventiškai. :)
    Su šv. Velykom!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Reda ir Tave su Šv. Velykom! O boba buvo taip pat buvo skani :) Tik sakyčiau, kad skanesnė ji buvo pirmą dieną, o ne paskutinę ;)

      Panaikinti
  6. Iš tiesų prisikėlė! Ačiū! Būkit pasveikinti!
    Linkėjimai

    AtsakytiPanaikinti
  7. Su pavasariu! O boba puiki. Su tiek daug kiaušinių turėtų ilgai išlikti skani :) Kepiau prieš porą metų ir aš, iš senos "Dižiosios virėjos". Kiek pamenu, gavosi labai gardi, akyta, puri, bet nesunki. Ir plakti ilgai reikėjo. Beje, toje knygoje yra pamokymas, kaip ilgiau pabuvusias bobas atšviežinti: "sumaišyti 1/4 stiklinės marselio ar romo su tokiu pat kiekiu vandens ir 2 šaukštais cukraus. Šiuo mišiniu užpilti babką ir pastatyti į karštą krosnį 15 min. įvyniojus į baltą sugeriamą popierių. Tokia pasidarys skanesnė nei šviežia.." :0)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Ausrra, už sveikinimus! Atsimenu Tavo senovinę bobą ir įrašą apie ją - labai graži ji man Tavo tinklaraštyje pasirodė :)

      O patarimas geras, nes išsikepus didelę bobą, ji taip greitai nuo stalo neišnyksta ;) Mielai išbandyčiau šį "Didžiosios virėjos" siūlomą atšviežinimo būdą, bet beliko pas mus tik dvi su skiltelės su puse :)

      Panaikinti
  8. Didžiausi komplimentai velykų bobai :) Labai gražiai atrodo. Su praėjusiomis Velykomis. Gražaus pavasario!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei turėtų skruostus - ši boba nuraustų dėl komplimentų :) Ačiū! Jums irgi gražaus lietuviško pavasario ir spalvingo įkvėpimo!

      Panaikinti

Rašyti komentarą