Sveikų obuolių ir ryžių desertas



Labai greitas buvo šis spalis - susitikimai, naujos pažintys, atradimai, kelionės, draugai ir šventės, darbai ir darbai, egzaminai ir vėl susitikimai, koncertai, teatrai ir vakarienės. Tiesą sakant, visa šitai prasidėjo jau rugsėjį ir šitai šiose Europos platumose vadinama sezono pradžia - kai vieni sugrįžta iš atostogų, kiti atvyksta, treti išvyksta ir vieni pas kitus svečiuojasi, mini per vasarą susikaupusias progas, plepa apie orus ir bites ir paslapčia laukia, kada sezonas įsibėgės, kasdienė rutina nusistovės ir vėl viskas grįš į "priešsezoninį" tempą. Man tikrai patinka tas šurmulys, troškulys ir gerokai pagreitėjęs dienų ritmas, tačiau sezono pradžiai artėjant į pabaigą, imu ilgėtis pusdienių, kai galiu ramiai užsiplikyti puodelį arbatos ir pasiguosti, kad ir vėl taip ir nepradėjau sportuoti, pasklaidyti naujai įsigytų knygų puslapius, suskrebinti trumpus pamąstymus apie dieną bei naujus atradimus. Tokius, kaip Liuksmeburgas, Šiaurės Prancūzija, Karališkasis Toonų marionečių teatras, Cantillon'ų alaus darykla, šviesų šou vienuolyno griuvėsiuose ar tiesiog - dar vienas obuolių skanėstas. Taigi, rudens pabaigai - obuoliai su ryžiais. Skaitykite :)


Originalus receptas

200 g ryžių,
0,75 l pieno,
5 kiaušiniai,
2-3 šaukštai cukraus,
1 šaukštas sviesto,
5 kartieji migdolai,
10-12 obuolių,
truputis cinamono ir cukraus.

Išvirti piene ryžius. Iki baltumo išsukti trynius su cukrumi, sumaišyti su šaukštu išsukto sviesto, keliais maltais karčiaisiais migdolais ir ryžiais, dedant juos pamažu. Į išsuktą masę atsargiai įmaišyti išplaktus baltymus. Pusę jos sukrėsti į sviesti išteptą puodą arba skardą, ant viršaus sudėti dešimt arba dvylika nuluptų, išvirtų, atšaldytų ir cukrumi bei cinamonu pabarstytų obuolių, sukrėsti likusią masės dalį ir kepti krosnyje. Lygiai taip pat galima naudoti žalius nuluptus obuolius be sėklalizdžių, patepti kiaušiniu ir kepti krosnyje kaip pyragą.
Produktų kiekis numatytas dešimčiai asmenų.


Patirtis ir patarimai

Nieko labai smarkiai nekeičiau, išskyrus produktų kiekius, nes dešimties žmonių apetito mes dviese neturime (bet sulaukus būrio draugų žadu kepti didelę skardą šio ryžių deserto su "cielais" obuoliais). Keturiems nedideliems indeliams, man pakako:

~70 g ryžių (naudojau paprasčiausius "Bosto" desertinius ryžius),
~200 ml pieno,
~200 ml grietinėlės,
šiek tiek druskos,
2 kiaušinių,
5 šaukštų cukraus,
šaukšto sviesto,
pusės vanilės ankšties,
1 obuolio,
šiek tiek cinamono.

Vanilę naudojau vietoje karčiųjų migdolų, kurių išteklius jau spėjau išbaigti, tačiau kitą kartą ryžius virsiu su žvaigždiniu anyžiumi, cinamonu, gvazdikėliais ir kardamonu - geriausiais obuolių draugais :)


Ryžius viriau apie 40 minučių pieno ir grietinėlės mišinyje su vanilės ankštimi, trimis šaukštais cukraus ir žiupsneliu druskos. Maišyti verdančius ryžius reikia gana akylai - kaip kokį daugiaryžį, nes be priežiūros paliktas klampus skystis gali labai lengvai prisvilti. O tada tai jau tikrai ne kas - tektų, greičiausiai, išsivėdinti namus ir viską kartoti nuo pradžių.

Į išvirusią ryžių košę įmaišiau gabalėlį sviesto (nes labai tingėjau tą šaukštą sviesto atskirai išsukti). Ataušusius ryžius sumaišiau su tryniais, išsuktais su dviem šaukštais cukraus. Galiausiai po truputį įmaišiau ir standžiai išplaktus baltymus.


Kadangi nusprendžiau gaminti keturias nedideles deserto porcijas, pasirinkau riekelėmis pjaustytus obuolius (obuolį nulupau, išėmiau sėklalizdį ir suraikiau riekelėmis), kuriuos apibarsčiau cinamonu bei susluoksniavau su paruošta ryžiu mase. Puikiausiai galima obuolius keisti kriaušėmis, slyvomis, moliūgu, uogomis, o galima apsieiti ir be jų. Tuomet ryžių pudingą galima būtų pagardinti sauja razinų, džiovintų obuoliukų ar net smulkintais riešutais.

Savo keturis mažus desertus kepiau apie pusvalandį 200'C karštumo orkaitėje. Kepant storesnį ryžių ir obuolių apkepą (su sveikais obuoliais), manyčiau, kad kepimo laiką reikėtų pailginti iki vienos valandos (bent jau tiek laiko kepti ryžių pudingą rekomenduojama recepte, išspausdintame ant "Bosto" ryžių pakelio ;)). Ir jei kepčiau su "cielais" obuoliais - veikiausiai, kad juos prieš tai apvirčiau sirupe su cinamonu, anyžiumi, gvazdikėliais ir pora žirnelių pipirų, o į ryžius dėčiau kuo mažiau cukraus.

Patikrinom du kartus - skanūs ryžių ir obuolių desertai tiek šilti, tiek šalti. Su puodeliu kakavos arba mėtų arbatos. Vyras net nusivylė, kad tik tiek tų ryžinių puodžiukų iškepiau. Kepsim ir dar kartą. Tikrai ir Jums rekomenduoju išbandyti!


Komentarai

  1. Ruta, tu skaitai mano mintis; siandien kaip tik galvojau, kad vakare virsiu ryziu pudinga, rytdienos pusryciams; tavo ideja su obuoliais liuks; siandien vakare bus pagaminta; desertiniu ryziu neturiu, bet turiu Jasmine;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jau dabar laukiu nesulaukiu Tavo pudingo pasirodant "Vaikuose ir vanilėje". Šitas reikalas, tikriausiai, tinka ir visokiausias alergijas turintiems žmonėms (čia taip referuojant į Tavo pamąstymus apie tai :)).

      Panaikinti
    2. Ruta, tai nesidubliuosiu su rasymu i bloga; darysiu viska pagal tavo recepta; o del alergisku zmoniu - tai turiu toki viena namuose, ir garantuoju, kad pudingo jis nelies (just in case);

      Panaikinti
    3. Vaje... dėl alergijos apmaudu...

      Tikiuosi, kad Jūsų rytdienos pusryčiai bus malonūs ;)

      Panaikinti
  2. Gardumėlis tokie mažučiai ryžių apkepukai su obuoliais! Turiu pamėgtą panašaus deserto variaciją, tik su morenginiu stogeliu :) O šia rekomendacija pasinaudosiu katiniškam savaitgaliui atėjus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Morengiški stogeliai - tai jau tokio deserto viršūnė - turėtų būti skanu iki negalėjimo :)

      Panaikinti
  3. Labai skanios ir kvapnios nuotraukos :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Dailona :) ryžių-obuolių poudeliukai irgi buvo baisiai skanūs :)

      Panaikinti
  4. Labai gražiai "apsnigti" desertukai, tokie žiemiškai jaukūs :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveika, miela sirgale (kad jau aktyvi internetinėje padangėje, viliuosi, kad negandos jau spėjo pasimiršti ir nebesikartos (tfu, tfu, tfu).

      Aha, man net norėjosi įrašą pavadinti "pirmas sniegas virtuvėje".

      Panaikinti
    2. Rūta, aš irgi tokios patirties daugiau nebenorėčiau :) O pavadinimas būtų labai tikęs, ypač prieš savaitę, tuo laiku, kai LT buvo iškritęs pirmasis sniegas :))

      Panaikinti
    3. Sninga sninga sninga… pas mus tik salnos pirmos pasirode, bet vat ana pirmadieni Liuksemburge maciau, kaip pabiro pirmos snaiges. Taip nostalgiskai ir svelniai :)

      Panaikinti
  5. Sveiki, ryzius kaip suprantu virete piene? O kur dingo grietinele? :) kur ir kada jos eile? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Atsiprašau, kad nepatikslinau recepte (pataisysiu) - ryžius viriau piene, sumaišytame su grietinėle.

      Panaikinti
    2. dekui :) bandysim :)
      dar klausimelis - kokio riebumo grietinele naudojot? tinka 13 proc.?

      Panaikinti
    3. Manau, kad tikrai tinka :) as pati naudojau tikriausiai, kad 25% kai virsite ryzius - ragaukite, jei pasirodys per "kudi" - idekite siek tiek daugiau sviesto. Bet manau, kad 13% - pilnai pakaks :)

      Panaikinti
    4. Nera uz ka ;) tikiuosi, kad pavyks ir galesite pasimegauti siais ryziniais skanestais.

      Panaikinti
  6. Dėkui už paskatinimą, obuolių vis dar pilnas balkonas, visokie trupiniuočiai jau pabodo, o šis pudingas bus nauja palaima. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mindaugai, jei tik turi obuoliu ir noro - pabandyk :) juo labiau, kad prieskonius galima deti visokiausius, kurie tik atrodo tinkami su obuoliais. Pagalvojau, kad obuolius gal net vertetu karamelizuoti…

      Panaikinti
  7. Kaip skaniai ir gražiai atrodo... mmmm :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu ;) pacios keptos zydiskos bandeles irgi puikios!

      Panaikinti
  8. Mano stiliaus skanėstai :) ir Labai Gražios Nuotraukos!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. malonu :) man atrodo, kad šitas ryžinis skanėstas toks naminis ir jaukus :) ir labai universalus - ką įdėsi - tą turėsi :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą