Sveikų obuolių ir ryžių desertas
Originalus receptas
200 g ryžių,
0,75 l pieno,
5 kiaušiniai,
2-3 šaukštai cukraus,
1 šaukštas sviesto,
5 kartieji migdolai,
10-12 obuolių,
truputis cinamono ir cukraus.
Išvirti piene ryžius. Iki baltumo išsukti trynius su cukrumi, sumaišyti su šaukštu išsukto sviesto, keliais maltais karčiaisiais migdolais ir ryžiais, dedant juos pamažu. Į išsuktą masę atsargiai įmaišyti išplaktus baltymus. Pusę jos sukrėsti į sviesti išteptą puodą arba skardą, ant viršaus sudėti dešimt arba dvylika nuluptų, išvirtų, atšaldytų ir cukrumi bei cinamonu pabarstytų obuolių, sukrėsti likusią masės dalį ir kepti krosnyje. Lygiai taip pat galima naudoti žalius nuluptus obuolius be sėklalizdžių, patepti kiaušiniu ir kepti krosnyje kaip pyragą.
Produktų kiekis numatytas dešimčiai asmenų.
Patirtis ir patarimai
Nieko labai smarkiai nekeičiau, išskyrus produktų kiekius, nes dešimties žmonių apetito mes dviese neturime (bet sulaukus būrio draugų žadu kepti didelę skardą šio ryžių deserto su "cielais" obuoliais). Keturiems nedideliems indeliams, man pakako:
~70 g ryžių (naudojau paprasčiausius "Bosto" desertinius ryžius),
~200 ml pieno,
~200 ml grietinėlės,
šiek tiek druskos,
2 kiaušinių,
5 šaukštų cukraus,
šaukšto sviesto,
pusės vanilės ankšties,
1 obuolio,
šiek tiek cinamono.
Vanilę naudojau vietoje karčiųjų migdolų, kurių išteklius jau spėjau išbaigti, tačiau kitą kartą ryžius virsiu su žvaigždiniu anyžiumi, cinamonu, gvazdikėliais ir kardamonu - geriausiais obuolių draugais :)
Ryžius viriau apie 40 minučių pieno ir grietinėlės mišinyje su vanilės ankštimi, trimis šaukštais cukraus ir žiupsneliu druskos. Maišyti verdančius ryžius reikia gana akylai - kaip kokį daugiaryžį, nes be priežiūros paliktas klampus skystis gali labai lengvai prisvilti. O tada tai jau tikrai ne kas - tektų, greičiausiai, išsivėdinti namus ir viską kartoti nuo pradžių.
Į išvirusią ryžių košę įmaišiau gabalėlį sviesto (nes labai tingėjau tą šaukštą sviesto atskirai išsukti). Ataušusius ryžius sumaišiau su tryniais, išsuktais su dviem šaukštais cukraus. Galiausiai po truputį įmaišiau ir standžiai išplaktus baltymus.
Kadangi nusprendžiau gaminti keturias nedideles deserto porcijas, pasirinkau riekelėmis pjaustytus obuolius (obuolį nulupau, išėmiau sėklalizdį ir suraikiau riekelėmis), kuriuos apibarsčiau cinamonu bei susluoksniavau su paruošta ryžiu mase. Puikiausiai galima obuolius keisti kriaušėmis, slyvomis, moliūgu, uogomis, o galima apsieiti ir be jų. Tuomet ryžių pudingą galima būtų pagardinti sauja razinų, džiovintų obuoliukų ar net smulkintais riešutais.
Savo keturis mažus desertus kepiau apie pusvalandį 200'C karštumo orkaitėje. Kepant storesnį ryžių ir obuolių apkepą (su sveikais obuoliais), manyčiau, kad kepimo laiką reikėtų pailginti iki vienos valandos (bent jau tiek laiko kepti ryžių pudingą rekomenduojama recepte, išspausdintame ant "Bosto" ryžių pakelio ;)). Ir jei kepčiau su "cielais" obuoliais - veikiausiai, kad juos prieš tai apvirčiau sirupe su cinamonu, anyžiumi, gvazdikėliais ir pora žirnelių pipirų, o į ryžius dėčiau kuo mažiau cukraus.
Patikrinom du kartus - skanūs ryžių ir obuolių desertai tiek šilti, tiek šalti. Su puodeliu kakavos arba mėtų arbatos. Vyras net nusivylė, kad tik tiek tų ryžinių puodžiukų iškepiau. Kepsim ir dar kartą. Tikrai ir Jums rekomenduoju išbandyti!
Ruta, tu skaitai mano mintis; siandien kaip tik galvojau, kad vakare virsiu ryziu pudinga, rytdienos pusryciams; tavo ideja su obuoliais liuks; siandien vakare bus pagaminta; desertiniu ryziu neturiu, bet turiu Jasmine;
AtsakytiPanaikintiJau dabar laukiu nesulaukiu Tavo pudingo pasirodant "Vaikuose ir vanilėje". Šitas reikalas, tikriausiai, tinka ir visokiausias alergijas turintiems žmonėms (čia taip referuojant į Tavo pamąstymus apie tai :)).
PanaikintiRuta, tai nesidubliuosiu su rasymu i bloga; darysiu viska pagal tavo recepta; o del alergisku zmoniu - tai turiu toki viena namuose, ir garantuoju, kad pudingo jis nelies (just in case);
PanaikintiVaje... dėl alergijos apmaudu...
PanaikintiTikiuosi, kad Jūsų rytdienos pusryčiai bus malonūs ;)
Gardumėlis tokie mažučiai ryžių apkepukai su obuoliais! Turiu pamėgtą panašaus deserto variaciją, tik su morenginiu stogeliu :) O šia rekomendacija pasinaudosiu katiniškam savaitgaliui atėjus :)
AtsakytiPanaikintiMorengiški stogeliai - tai jau tokio deserto viršūnė - turėtų būti skanu iki negalėjimo :)
PanaikintiLabai skanios ir kvapnios nuotraukos :)
AtsakytiPanaikintiAčiū, Dailona :) ryžių-obuolių poudeliukai irgi buvo baisiai skanūs :)
PanaikintiLabai gražiai "apsnigti" desertukai, tokie žiemiškai jaukūs :)
AtsakytiPanaikintiSveika, miela sirgale (kad jau aktyvi internetinėje padangėje, viliuosi, kad negandos jau spėjo pasimiršti ir nebesikartos (tfu, tfu, tfu).
PanaikintiAha, man net norėjosi įrašą pavadinti "pirmas sniegas virtuvėje".
Rūta, aš irgi tokios patirties daugiau nebenorėčiau :) O pavadinimas būtų labai tikęs, ypač prieš savaitę, tuo laiku, kai LT buvo iškritęs pirmasis sniegas :))
PanaikintiSninga sninga sninga… pas mus tik salnos pirmos pasirode, bet vat ana pirmadieni Liuksemburge maciau, kaip pabiro pirmos snaiges. Taip nostalgiskai ir svelniai :)
PanaikintiSveiki, ryzius kaip suprantu virete piene? O kur dingo grietinele? :) kur ir kada jos eile? :)
AtsakytiPanaikintiAtsiprašau, kad nepatikslinau recepte (pataisysiu) - ryžius viriau piene, sumaišytame su grietinėle.
Panaikintidekui :) bandysim :)
Panaikintidar klausimelis - kokio riebumo grietinele naudojot? tinka 13 proc.?
Manau, kad tikrai tinka :) as pati naudojau tikriausiai, kad 25% kai virsite ryzius - ragaukite, jei pasirodys per "kudi" - idekite siek tiek daugiau sviesto. Bet manau, kad 13% - pilnai pakaks :)
Panaikintidekui :)
PanaikintiNera uz ka ;) tikiuosi, kad pavyks ir galesite pasimegauti siais ryziniais skanestais.
PanaikintiDėkui už paskatinimą, obuolių vis dar pilnas balkonas, visokie trupiniuočiai jau pabodo, o šis pudingas bus nauja palaima. :)
AtsakytiPanaikintiMindaugai, jei tik turi obuoliu ir noro - pabandyk :) juo labiau, kad prieskonius galima deti visokiausius, kurie tik atrodo tinkami su obuoliais. Pagalvojau, kad obuolius gal net vertetu karamelizuoti…
PanaikintiKaip skaniai ir gražiai atrodo... mmmm :)
AtsakytiPanaikintiAciu ;) pacios keptos zydiskos bandeles irgi puikios!
PanaikintiMano stiliaus skanėstai :) ir Labai Gražios Nuotraukos!
AtsakytiPanaikintimalonu :) man atrodo, kad šitas ryžinis skanėstas toks naminis ir jaukus :) ir labai universalus - ką įdėsi - tą turėsi :)
Panaikinti