Bulvių košė su aguonomis (pasninkui)

http://lietuvos-vireja.blogspot.com
Prisižadėjau, kad bent tris-keturis kartus pasirodysiu pas Zawadzką, bet kažkaip nesigauna. Oras bjaurus. Diena niekai neišaušta. Pilka ir net baltai apsnigti stogai mažai gelbėja, todėl ima ir užpuola slogios nuotaikos. O kai niekaip nesulaukiu atvykstančio naujo kompiuterio (jau trečia savaitė pradėjo byrėti, o jo kaip nėra, taip nėra...) - visai bliūdna. Už tai prancūzų normatyvus daugiau mažiau stengiuosi vykdyti - paskutiniai galvoje besisukantys žodžiai - myope (trumparegis), hypermétrope (toliaregis), une histoire à l'eau de rose (sentimentali istorija, posakis dažnai taikomas banalioms meilės istorijoms), cloper = fumer (rūkyti), un élan (briedis). Visi penki. Taigi, o nuo vasario vidurio žygiuoju į fotografijos workshop'ą. Ačiū, Joanai, kad jį su(si)rado ir mane pakvietė - taip norai ir pildosi - retkarčiais pakanka tik vietoje ir laiku garsiai pasvajoti. Chi chi. Na, o kol būsimas mokytojas Michaelis neištiesino savarankiškai įgytų blogų įpročių ir neužkamšė technikos išmanymo spraaagų - Jums teks pasitenkinti tokiais išfiltruotais vaizdais, kokie jau yra.


Originalus receptas

1,5 litro bulvių,
druskos,
1-1,5 stiklinės aguonų.

Nuskustas bulves išvirti garuose arba vandenyje, nusunkti ir šiltai laikant sutrinti. Turėti paruoštų nuplikytų, nusunktų ir lengvai voleliu patrintų aguonų, jas sumaišyti su karšta koše, pasistengti, kad į stalą tiekiama košė būtų šilta.


Patirtis ir patarimai

Idealus patiekalas ir vegetarams, ir net veganams - jokios mėsos ir net pieno produktų. O aguonos tikriausiai, kad suteikia sotumo ir dar ką nors tokio naudingo.


Košę viriau tikrai ne pasninkui, todėl nesusilaikiau nepagardinus šaukštu sviesto ir pipirais. Tad ruošiant lengvą vakarienę dviems žmonėms, prireiks:

4-5 bulvių (priklauso nuo bulvių dydžio, žinoma),
druskos,
maltų pipirų,
šaukštas sviesto,
2-3 kupinų šaukštų aguonų (galima dėti mažiau ar daugiau).

Anksčiau tokios košės nebuvau valgius, tad tarp dantų trakšantys aguonų grūdeliai buvo visai smagus patyrimas. Man tiko su raugintais agurkais bei stikline kefyro ir visiškai netrūko jokios mėsos.


Esu beveik tikra, kad taip bulvinę košę galima pagardinti ir kitokiomis sėklomis, tik kokiomis? Gal  kepintomis kanapėmis? Gal garstyčių sėklomis? Gal ...kokių turėtumėte spėjimų ir pasiūlymų?

P.S. Jaučiu pareigą pasidalinti naujausiu šitos košės pritaikymu. Iš likusios šaukštais suformavau kukulaičius, pamirkiau kiaušinių plakinyje, pavoliojau džiūvėsėliuose ir iškepiau įkaitintame aliejuje. Mmmmh! Tikrai buvo skanu!

Komentarai

  1. Jerguteliau, tokio varianto dar nesu regejusi!Retas ir idomus receptas, tik musu namuose tokio neprastumciau :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. :))) manyčiau, kad jis turėtų būti priimtinesnis įvairių košių mėgėjams :)

      Panaikinti
  2. O aš manau, kad su kanapėmis, paskrudintomis ir grūstomis, tikrai būtų geriau :) Lauksim kitokių nuotraukų, nors tavosios ir taip neprastos, na, bent jau paprastų žmonių akimis žiūrint :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. man dėl kanapių irgi koks tai įtarimas kirba, bet čia teturiu tik kanapių miltų (o nuo jų košė gerokai pakeistų spalvą).

    Ačiū, Aušra, pati tiesiog matau, kur patingėta paskaityti ar tiesiog kažkur atsirado intuityvūs įpročiai, kurių nė negalėčiau paaiškinti, o norisi kažkaip iki galo suvokti, kaip tas fotoaparatas veikia ir jį pavergti (gerai čia aš, net pati save prajuokinau) :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rūta, visai galiu bulves išsivaizduoti, net su uogiene, bet su aguonomis...niekada:) Nežinau ar bandysiu, bet jau Tavosios keptos Austrės, negali nei mūsų šeima nei mūsų draugai ir draugų draugai atsižavėti:) AČIŪ!!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na, jau Odeta, "esu priblokštas kaip Pizos bokštas" (cituojant Žaibą McQueen'ą) - tai gi Jūs tokie frankokulinarai! O man būtent Bretanėj ir teko išgirsti apie keptas ir riebaluose paskrudintas austres.

      Kaip ten bebūtų - mudviem su Zawadzka dėl to labai smagu :)

      P.S. Na, aš irgi sunkiai įsivaizdavau bulvių košę su aguonom, bet vat - visai neblogai :) Nors man labiau patiko tie apkepti bulvių košės kroketai - aguonos traškesnės tokios.

      Panaikinti
  5. Rūta, mes žalias austres suvalgome, nespėja jos iki orkaitės "dakeliauti" arba su sūriu kepdavome. O Bretanėje buvau tik vieną kartą, o ten tiek kaifavome nuo šviežių austrių, kad apie keptas ar kitokiais būdais apdorotas net pagalvoti nesugebėjome:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ach, taip - galiu kuo puikiausiai įsivaizduoti :)

      Panaikinti
  6. Vaje, koks įdomumas:) labai norėčiau paragauti.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kaip alternatyva aguonoms, į galvą šovė mintis, - skrudintos saulėgrąžos. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mh, saulėgrąžų mėgėjai galėtų įsiberti ir jų. Atrodo, kad tiek tų sėklų, o į galvą teatėjo tik trys - aguonos, saulėgrąžos, kanapės.

      Panaikinti
  8. O kaip su chia seklomis? Tiesiog mintis šovė. Irgi turėtų traškėti košė nuo jų. Ir dar jos labai sveikos :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Prisipažinsiu, kad nesu jų ragavus, bet jei šaltiniai sako, kad jos beskonės, bet labai naudingos - manau, kad pabandyti verta.

      Panaikinti

Rašyti komentarą