Lietinių desertas Užgavėnėms



Šiandien nustebinau pati save - atsikėliau dar saulei netekėjus ir prikepiau savo mylimam vyrui kalną mielinių blynų. Užgavėnės, kaip ne kaip. Sako, kad reikia bent kelis kartus riebiai ir sočiai privalgyti, kad vėliau netektų badauti. Neveltui ir prancūzai šį paskutinį antradienį prieš Gavėnią vadina Mardi Gras - Riebiuoju Antradieniu. Todėl mieląjį išleidus į darbą su dėže suvalkietiškų Mindaugo kropelių, sau dar išsikepiau lietinių desertą pagal "Lietuvos virėją" - turiu gi jai būti ištikima tokią dieną :)


Originalus receptas

Keliolika lietinių,
3 stiklinės grietinėlės,
4-5 kiaušiniai,
2-3 šaukštai cukraus,
0,25 šaukšto sviesto,
2-3 džiūvėsėliai,
cukraus sirupo.


Lietinius suvilgyti cukraus sirupu, susukti standžius vamzdelius ir supjaustyti kubeliais. Puodą ištepti sviestu, pabarstyti džiūvėsėliais, sudėti supjaustytus lietinius. Trynius išsukti su cukrumi, supilti išplaktus baltymus, užpilti lietinius ir kepti nelabai karštoje krosnyje.

Produktų kiekis numatytas dešimčiai asmenų.


Patirtis ir patarimai

Kad jau dešimčiai asmenų - tai tikra teisybė. Vieną mažą porciją, kurios sočiai užtektų dviem žmonėms, paruošiau iš:

0,3 stiklinės grietinėlės,
1 kiaušinio ir
2 šaukštų cukraus,

Dar prireikė gabalėlio sviesto moliniam puodui patepti ir šiek tiek džiūvėsėlių, kad kepamas desertas prie puodo sienelių nepriliptų ir lengviau būtų jį išimti. O cukraus sirupą pasidariau iš vandens, cukraus ir šaukšto medaus: užvirinau pusę stiklinės vandens, subėriau apie pusę stiklinės cukraus ir įkrėčiau vieną šaukštą medaus. Maišydama pavirinau kol sirupas pradėjo tirštėti ir klampėti, tada nukėliau nuo viryklės ir atvėsinau. Štai Jums ir sirupas :)


Sirupu suteptus lietinius susukau ritinėliais ir supjausčiau cilindro formos gabalėliais - tokio aukščio, kad sustatyti į puodelį jie užimtų 2/3 jo tūrio. Galiausiai užpyliau paruoštu grietinėlės ir kiaušinių plakiniu ir pašoviau pusvalandžiui į 170'C karštumo orkaitę (dėl karščio tai nesu labai tikra, gal galima buvo ir 180'C, o gal reikėjo kepti žemesnėje temperatūroje - bet svarbiausia tai, kad mano manymu desertas iškepė).

Sočių ir linksmų Jums Užgavėnių!

Komentarai

  1. Panašius lietinius kepdavo mano močiutė. Tik susukdavo vamzdeliu įdarytus varške, sudėdavo į kepimo indą ir tuomet užpylusi grietinėlės - kiaušinio plakiniu užkepdavo orkaitėje. Skanumas!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiaugiuosi tai priminus ;) bet ir dar gi esu įsitikinusi, kad Tavo močiutės tokie lietiniai su varške - skanesni nei Zawadzkos. Rimtai, garbės žodis ;)

      Panaikinti
  2. Skanumas ir nuotraukų gražumas :) Sočių Užgavėnių!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai gražios nuotraukos, ypač antra! Skanių blynų ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Viktorija - Jums irgi smagaus ir sotaus užsigavėjimo!

      Panaikinti
  4. Tikrai labai dailios nuotraukos!
    O ir desertas daugiau nei vertas dėmesio ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Migle, jei patraukė - dėmesį - išbandyk. Tikrai nesudėtingas būdas kitaip suvalgyti lietinius :) Ačiū už liaupses.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na, lietunių suvalgymas man niekada nebuvo misija neįmanoma, tačiau turėti naują ir idomų receptą pašonėje visuomet yra gerai ;)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą