Graikinių riešutų ledai

















Persikėlimas ir pastangos pritapti anksčiau man artimoje aplinkoje nebuvo jau tokios lengvos ir pūkuotos. Atrodo, kad pažįsti miestą, žmones, šalia namo žaliuojantį mišką ir prekių lentynas gretimoje parduotuvėje, bet vis tiek... viskas ne taip, kaip buvai pripratęs ten, kituose namuose. Bijau taip užtikrintai nurėžti paskutines dvi savaites, tačiau tikriausiai, kad galvojau tik pilkomis ir tamsiai pilkomis mintimis. Aišku, pilkas dangus skaidrumo irgi nepridėjo. Baisu. Net Katinas už mane sėkmingiau prisipratino. Todėl beveik negaminau ir vengiau dalytis savo nespalvotomis nuotaikomis. O šį savaitgalį nuvažiavau pas savo bobutę ir...  užsirišo liūdesio terbelė. Ta proga ne tik visą šeimą palepinau flamišku karbonadu, bet ir susukau puodą graikinių riešutų ledų. Saldžių ir karčių.


Originalus receptas

1 litras pieno,
0,5 kg riešutų,
250 g cukraus,
5 kiaušiniai.

Sugrūsti pusę kilogramo riešutų, užpilti karštu pienu ir išspausti, paskui išspaustą skystį išplakti su penkiais kiaušiniais, ketvirčiu kilogramo cukraus ir gaminti ledus.


Patirtis ir patarimai

Pirmiausia, pagal savo ledų aparato pajėgumą, pasireguliavau produktų kiekius, o pieną pakeičiau grietinėle, nes su pienu sukami ledai būna gana vandeningi:

500 ml grietinėlės (30 proc. riebumo),
250 g gliaudytų graikinių riešutų,
125 g cukraus (kitą kartą mažinsiu bent pusiau),
2 kiaušiniai ("M" dydžio).

Graikinius riešutus sukapojau stambiais gabaliukais, užpyliau karšta (bet neužvirinta) grietinėle ir palikau, kad ji prisitrauktų riešutų skonio bei atvėstų. Atvėsusią perkošiau per sietelį.

















Su cukrumi išplakiau du kiaušinius, tuomet juos supyliau į grietinėlę, gerai išplakiau ir pastačiau valandai į šaldytuvą. Atšaldytą būsimų ledų masę supyliau į ledų aparatą, kuris ir išsuko ledus. Į kuriuos įbėriau kupiną šaukštą stambesnių (prieš tai grietinėlėje pamirkusių) riešutų gabaliukų.

Ledai tikrai skanūs. Gana ryškiai jaučiamas malonus graikinių riešutų kartumas. Tik cukraus reikia dėti daug mažiau - pakaktų ir kokių 2 šaukštų. Ir skanu gi dar būtų su kokio švelniai padeginto griliažo trupiniais. Man taip atrodo.


Komentarai

  1. Oi, kaip suprantu del sugrizimo :) po frankfurto grizus i lt, galvojau, kad gyvenimas sustojo ir neberiedes.. Buvo visiems blogai- man, vyrui, vaikui.. Bandziau valgyti varskes surelius ir gydytis, namie gaminti ledai butu buve i tema:) palinkesiu sekmes, esu didele sio blogo gerbeja:)
    Ramune

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O taip, buvo blogai ir visiems mano namiškiams - tai po to ir tenka atsiprašynėti ledais ;) Ačiū, Ramune, už palaikymą ir supratimą!

      Panaikinti
  2. Rūta, ledai nuskambėjo labai skaniai! Mano vyras mėgsta pirktinius su graikiškais riešutais ir klevų sirupu, tai ko gero ant šitų užpylus klevų sirupo, būtų irgi liuks. Tik reikia nepamiršti ledų mašinėlės iš sodybos parsivežti, nes po vasarojimų taip ir liko ji kaime:)

    Dėl adaptacijos užjaučiu ir suprantu. Kai baigusi savo studijas JAV grįžau į Lietuvą po kelerių metų, tai kaip į kitą pasaulį patekau, reikėjo laiko vėl apsiprasti namie. Bet... praeina mėnuo, pusmetis, metai, o tada pamatai, kad kai kas Lietuvoje netgi geriau negu svetur. Laikykis, pirmosios savaitės sunkiausios.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, kaip aš pamiršau klevų sirupą?! Žinoma, kad su juo šie ledai būtų mmmmpuikūs.

      Tai taip, Kristina. Man išvažiuojant, mano bičiulė sakė, pamatysi - nuvažiavus bus sunku pritapti, kitoniška tvarka atrodys neteisinga, bet po to, kai įsigyvensi - atrodys, kad viskas taip ir turi būti. Blogiausia bus grįžus, kai vėl reikės priimti namuose gyvuojančias taisykles ir papratimus. Taigi, buvau įspėta iš anksto :)

      Panaikinti
  3. As irgi pastebejau panasu desninguma - lengviausiai adaptuojasi vaikai ir katinai;

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rūta, sveika sugrįžusi:) Čia irgi šviečia saulė ir pikta pardavėja retai bebūna, čia žuvies negausi kada panorėjusi, bet kefyro ir varškės įvairiausios ir sočiai, o žmonės vis dažniau šypsosi:) Svarbiausia nenustojai savo gerųjų savybių, gaminti skaniai ir gražiai:)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą