Prancūziškos tešlos pyragėliai su smegenimis ir pamirštas gimtadienis


Prieš Velykas pas mus atkeliavo pusė avinėlio su visu vidiniu pasauliu: smegenimis, kepenimis, plaučiais, inkstais ir širdimi. Didžioji dalis kepenų, širdis, plaučiai virto pagerintu motiejuku - savotišku keptu paštetu, į kurį šįkart nedėjau jokių papildomų riebalų ir kiaušinių, bet nepagailėjau geros saujos žalių alyvuogių. O štai smegenėlės ir gabalėlis kepenų nukeliavo į sluoksniuotos tešlos pyragaičius. Sakyčiau, kad tikrai tinkamas patiekalas visiems, kurie baidosi smegenų.


Originalus receptas

2 veršiukų arba 1 jaučio smegenys, druskos, pipirų, 1 šaukštas sviesto, 1 svogūnas, 1 šaukštas miltų, ½ stiklinės sultinio, 2 šaukštai grietinės, 2-3 džiūvėsėliai, 3 tryniai, ¼ citrinos. Prancūziška tešla ir vienas kiaušinis patepti.

Iš tešlos iškočioti pusės piršto storio lakštą, tiklinaite išpjauti dvigubai daugiau skrituliukų, nei bus gaminama pyragėlių, iš pusės jų vidurio išspausti dar vieno zloto dydžio skrituliukus. Sveikus skrituliukus patepti kiaušiniu, ant jų uždėti mažesnius ir iškepti. Likusią tešlą iškepti atskirai, ją galima panaudoti pyragėliams uždengti arba daržovėms, mėsai ir t.t. papuošti.

Smegenų ragu gaminamas taip: aštuoniolikai prancūziškos tešlos pyragėlių reikės dviejų veršiukų kepenėlių arba vieno jaučio kepenų. Jas nuplikyti, įdėti įdėti į šaltą vandenį, nulupti plėves, supjaustytų gabaliukais, pasūdyti ir pabarstyti pipirais. Pakepinti svieste smulkiai sukapotą ir nuspaustą (kad nebūtų sulčių) svogūną, kartu iki rudumo pakepti šaukštą miltų, įpilti truputį sultinio ir užvirinti; įdėti porą šaukštų grietinės, sumaišyti su smegenimis, viską užvirinti, įberti truputį džiūvesėlių ir išmaišyti su trimis tryniais. Kai sutirštės, įdaryti prancūziškos tešlos pyragėlius ir apkepti krosnyje.

Dėl įvairovės į paruoštą ragu galima įspausti citrinų sulčių, užbarstyti kedrų arba muskatų riešutų.


Patirtis ir patarimai

Receptą skaičiau ir dar perskaičiau iš naujo vis bandydama įsidėmėti eigą, nes prirašyta tikrai daug.


Taigi, pirmiausiai apie tešlą. Galima ją naudoti pirktinę (šaldytą sluoksniuotą bemielę) arba susilankstyti pačiam. Taip pat ir sultinį - galite išsivirti jo namuose, galite naudoti pirktinį ar ištirpinti kubelį sauso sultinio - čia jau kaip jums skaniau ar patogiau. O štai ir produktai, kuriuos sunaudojau 2 pyragaičiams ir 2 užkepėlėms keraminiuose indeliuose (maždaug 100 ml talpos):

maždaug plaštakos dydžio avies kepenų gabalas,
1 avies smegenys,
1 šaukštas sviesto,
1 vidutinio dydžio svogūnas,
1 arbatinis šaukštelis miltų,
¼ stiklinės balto sauso vyno,
1 šaukštas grietinės,
1 šaukštas tarkuotų džiūvesėlių,
1 trynys,
druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį,
šviežių čiobrelių,
muskatų riešutų,
3 šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos lapeliai.

Pirmiausiai išsikepiau tešlos krepšelius. Jiems sunaudojau tris šaldytos tešlos lapelius. Išpjoviau 6 skrituliukus, 4 iš jų per vidurį išspaudžiau skyles ir gavau keturis žiedus. Du skrituliukus patepiau paplaktu kiaušinio tryniu, ant jų uždėjau po žiedą, jų viršų vėl patepiau tryniu ir uždėjau po dar vieną žiedą. Taip gavosi 2 šulinukai, kuriuos kepiau 180'C orkaitėje maždaug 10 minučių. Iškepusius išėmiau ir atvėsinau.


Kepenėles supjausčiau nedideliais kubeliais, sudėjau į kiaurasamtį ir trumpam panardinau į verdantį vandenį. Nuplikytas iškart įmerkiau į dubenį su šaltu vandeniu. Nulaupiau didžiąją dalį plėvelių, pasūdžiau, apibarsčiau maltais juodaisiais pipirais.


Tuomet pasiruošiau smegenis. Jus nuploviau, nulaupiau plėveles ir sukapojau stambiais gabalėliais.

Keptuvėje įkaitinau sviestą ir ant nestiprios kaitros pakepinau svogūną (sultingas jis nebuvo, todėl nieko ir nenuspaudinėjau). Kai jis suminkštėjo - įbėriau šaukštelį miltų ir pakepinau kol parūdavo. Tuomet subėriau kepenų kubelius ir įpyliau ketvirtį stiklinės sauso balto vyno (neturėjau sultinio, o vynas pasirodė visai tinkamas pakaitalas). Užvirinau, įkrėčiau šaukštą grietinės, sudėjau paruoštas smegenis ir pakaitinau iki užvirimo. Tuomet įbėriau šaukštelį džiūvesėlių, čiobrelių, tarkuotų muskatų ir supyliau paplaktą trynį (tą, kuris liko nuo pyragaičių tepimo). Pakaitinau kol ragu sutirštėjo (gal pusę minutės ar net ją visą) ir juo įdariau du tešlos pyragaičius ir du keraminius indelius.


Kepiau maždaug 10-15 minučių iki 180'C įkaitintoje orkaitėje. Iškepusius pridengiau sluoksniuotos tešlos skrytuliukais. Patiekiau su parūgštintomis šviežių ridikėlių salotomis ir taure tamsaus alaus.

Skonis? Na, sunku pasakyti, kad tos smegenėlės labai jautėsi - jos tarsi ištirpo ir virto savotišku padažu kepenėlėms. Na, ir šiek tiek jutome avienos skonį, bet tai tikrai nepamaišė.


P.S. Ai, kieno gimtadienis? Gi tinklarašio. Balandžio 20 dieną buvo. Jei neapsiskaičiuoju - jau keturi metai. Ačiū, kad vis užsukat pasižiūrėti kas čia naujo ;)

Komentarai

  1. Išėjo blogerės "iš proto", smegenis kepti pradėjo:) (jumoras, tipo)
    Visko atrodo esu ragavusi: sraigės, varlės, moliuskiniai visokie, kaulų čiulpai, inkstai, skrandis, uodegos, net gi andouillette ragavau, bet smegenų, tai neeee...o dar sužinojau, kad draugė labai mėgsta valgyti žuvų galvas su visomis akimis....košmaras, kur ritamės????:)))))
    O jeigu kur būtų galima paragauti mažyti gabalėlį pačiai negaminant, mielai paragaučiau...o po to gal ir išdrįsčiau pati paimti į rankas tokį organą:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nu bet jau kuo andouillettes yra geresnės už smegenis - tai nežinau :))))) žarnų ir skrandžių suktinis gi :)

      O smegenų, kad toje pačioje nuostabiojoje Prancūzijoje galėtum kuo gardžiausių paragauti. Mes savo pirmas valgėm Grase - kepintos su česnakais ir petražolėmis ant paskrudintos bandelės... skanumėlis, žinok - pabandyk :)

      Panaikinti
  2. Ojojoj… nesu didelė gurmanė, o jei dar matau iš ko , tai į burną sunkiai paimčiau. O bet tačiau, gerai, kad žmonės sugeba iš tokių dalykų skonius gaminti ir valgyti. Bet tai tikrai ne man :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. :) čia panašiai, kaip su Tavo, Rasa, olandais, kurie sumuštiniais ir pabarstukais visokiais minta :) Vienam kaip nors, o kitam - tai jau nea, nė per kur ;)

      Panaikinti
  3. su andouillette tai irgi tik kąsni įsiritinti tesugebejau, o kvapelis, tai gerai, kad dar vejas ne i mano pusę putė...omatyt mūsų regione nelabai būna, nes tikrai būčiau užmačiusi smegenų pavadinimą (neįprastą)...bandysiu šiais metais atkreipti dėmesį, gal pavyks....bet tikriausiai labai riebu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hm., negaliu pasakyti, kad riebu. Gal. Ta konsistencija yra tokia švelni, glotni, šiek tiek paštetiška, kaip kad Jurga M. taikliai apibūdino, kaip menkių kepenėlių.

      Jūsų regione tai visi ten tik ančių kepenėlėmis ir antiena teminta :)

      Panaikinti

Rašyti komentarą