Ananasinės braškės ir kiti malonumai

Ketinau pasidalinti dar vienu skyreliu iš Paryžiaus foodistos Matildos knygos. Apie tai, kaip reikėtų gyventi, kad galėtum ne tik mėgautis šefų fantazijomis, bet ir dailiai įsisprausti į trendišką suknelę, bet sudvejojau. Kai už lango šiltas rūkas, o iš kolonėlių Arcade Fire melodijos apie meilę - negalima kalbėti apie kūną. Vien apie ramybę ir širdį. Mielus ir malonius nutikimus. O vienas toks nutiko darbe. Na, beveik darbe, kai visas kolektyvas išvažiavome už Vilniaus švęsti mielosios M. gimtadienio. Kažkur netoli Trakų, kažkokio tai ežerėlio pašonėje, saulėtą vakarą tarp lietaus ir vėjo vakar bei ryt.


Man tai buvo puikus vasaros pavakarys. Su spragsinčiu židiniu, žaliomis viksvomis, sūpynėmis paežerėje, šalia liepto paskendusia valtimi ir smagia kompanija. Toks labai vasariškas, koks niekada nebūna mieste (bet čia būna kitaip geri vakarai).




Tą vakarą tarsi atsitokėjau, kad jau birželio pabaiga, kad žalia, kad žydi liepos, kad žmonės pradeda atostogauti ir apleidžia Vilnių. Kad rytais gatvės tuštokos ir mano autobusas nevaržomas nurieda iki Žaliojo, kad nušienautas mano kasdienis kalnas, kad jau visi spėjo atsivalgyti braškių, o aš dar ne.

Todėl šeštadienį Halės turguje nusipirkom jų visą dėžę. Valgėm žalias, trynėm su cukrum ir gardinom varškės apkepą, kepėm tortą, maišėm salotas su bazilikais ir vyšnių actu bei virėm porą indelių uogienės. Šią savaitę dar žadu sustingdyti kefyrinės želė su braškėmis ir surinkti dar vieną varškinį tortą. Reikia atsivalgyti, nes turguje jau mėlynės ir voveraitės.


Originalus receptas

1 kg braškių,
2 kg cukraus,
3 stiklinės vandens,
pora stikliukų vyno.

Atsargiai nuskabyti braškių kotelius, pamirkyti vyne ir nudžiovinti. Iš 1 kg cukraus išvirti tirštą sirupą, į karštą įberti 2 kg uogų ir išvirti.


Patirtis ir patarimai

Aš pasirinkau nuosaikesnes uogų ir cukraus proporcijas (ir vis tiek liko geras litras braškių sirupo). Vyną naudojau tokį pusiau vyną, tiksliau - Šarantės pino (Pineau des Charantes) - likerinį vyną, gaminamą iš vynuogių misos ir konjako vakariniame Prancūzijos krante, Šarantėje. Ne iš mandrumo, o tik todėl, kad tai buvo vienintelis atidarytas (beveik) vyno butelis.

1 kg braškių,
1 kg cukraus,
300 ml vandens,
100 ml saldaus vyno.

Braškes nuploviau, nudžiovinau, tada pamirkiau vyne (kol pusryčiavom) ir išėmus palikau nudžiūti.


Į verdantį vandenį supyliau cukrų, užvirinau, nugraibiau susidariusias putas. Į verdantį sirupą subėriau paruoštas uogas, supyliau likusį pino ir viriau apie pusvalandį vis nugraibydama paviršiuje susidariusias putas. Nuobodu sergėti puodą, tačiau nenugraibius putų sirupas būtų drumstas, o žiemai padėta uogienė gali jos ir nesulaukti.


Išvirusią uogienę supilsčiau į mažus verdančiu vandeniu išplautus stiklainiukus. Užsukau spiritu nuvalytais metaliniais dangteliais ir palikau, kad atvėstų ir subręstų.


Na, ir ne, kažkokio ryškaus "kitokio" skonio šios ananasinės braškės neturėjo, bet gal dar subręs?

Komentarai