Moliūgų sriuba


Nerijus šiandien šmirinėjo internete ir rinko gražiausią dainą Lietuvai, o aš komponavau savo lietuvišką trispalvę iš moliūgų sriubos, žaliųjų žirnelių ir kapotų avienos kotletų su bulvių koše.

Bet apie viską heraldine tvarka. Moliūgų sriuba pirma.


Originalus receptas

1 moliūgas,
1 šaukštas miltų,
druskos,
pieno pagal poreikį.

Moliūgą nulupti, išmesti vidų ir sėklas, supjaustyti gabaliukais, išvirti vandenyje iki minkštumo, pertrinti per sietą. Ištirpinti nemažą šaukštą sviesto, pakepinti jame truputį miltų, įpilti 1,5 stiklinės šviežio pieno, išmaišyti, užvirinti; suplakti nukoštą moliūgo masę ir įpilti tiek karšto pieno, kad sriuba būtų tirštoka. Jeigu skonis nelabai malonus, galima įberti truputį cukraus.


Patirtis ir patarimai

Kodėl birželio mėnesį moliūgo sriuba? Nes vakar parduotuvėje užmačiau labai linksmą ir simpatišką moliūgėlį. Niekur neradau kaip jis vadinasi lietuviškai, bet anglakalbiai šią rūšį vadina butternut squash. Tai nedidelis, pailgas, maždaug 1-1,5 kg sveriantis žieminis moliūgas, apsivilkęs plona šviesiai geltona skurele, po kuria slepiasi ryškiai morkinis, saldus, šiek tiek riešutais kvepiantis minkštimas... Šie moliūgai kilę iš saulėtos Meksikos. Ir jie ne tik sušildo rudenišką dieną, bet ir nuspalvina lietingą birželio sekmadienį.


















Savo simpatišką moliūgėlį perpjoviau pusiau, išskobiau sėklas ir vidurėlį, supjausčiau kubeliais ir išviriau.


















Minkštai išvirusį moliūgą sutryniau kokteilių plaktuvu, supyliau svieste pakepintus miltus, druską, pusę šaukštelio cukraus ir užbalinau karštu pienu.

Neįžeisdama moliūgėlio, norėčiau pastebėti, kad sriuba buvo labai dietiška (ne be reikalo moliūgas ir viena iš daržovių, kurią dietologai rekomenduoja žmonėms, kovojantiems su antsvoriu), tad man lyg ir norėtųsi ją paaštrinti – įberti pipirų, įtarkuoti parmezano... o šį kartą trūkstamą sodrumą kompensavo Zawadzkos skrebučiai su sūriu.

Beja, sriubos kiekis priklauso nuo moliūgo dydžio arba virto moliūgo masės kiekio, kurį pasiruošite. Iš mano moliūgėlio gavosi keturios lėkštės sriubos (žmogui maždaug po 200-250 ml).

Komentarai

  1. Mano moliugu sriubos labai megsta kepintas saulegrazas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Puikus pasiūlymas - lauksiu rudens, kad išbandyti! Aš pati, kai ne pagal Zawadzką gaminu, paprastai dedu parmezano arba česnakinių skrebučių.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Egzotiški tie moliūgai. Šita sriuba tokia geltona ir ryški kaip Kamerūno, Ganos ar kokios Brazilijos futbolininkų aprangos. o ir turi natūralaus kažkokio afrikietiško salsvumo tokio, ne kaip lietuviška buzelė. Žodžiu, tai intensyvaus skonio, sako dar ir dietiškas, patiekalas.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pas mus moliugas irgi gana neblogai prigijo virtuveje, kai jo turiu tai dedu beveik i visas sriubas, ir kas keisciausia, beveik visada tinka ;D Na, is tikro gal labiausiai valgomas derinys zirniu-moliugo sriuba. Tik as ju nepertrinu, palieku taip kaip naturaliai zirniai atrodo... ;) tik moliuga tarkuoju pries dedant i sriuba per smulkia tarka ;) Dar idedu mesytes kokios, o visa kita panasiai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Perskaičiu apie Tavo sriubą ir užsimaniau į svečius :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą