Briuseliniai kopūstai






















Nors gyvename Briuselyje, iš jo vardu pavadintų kopūstų ne kažin ką ir gaminam. Galbūt fantazijos ar gerosios patirties stokoju? Nors reikėtų sakyti "stokojau", nes į virtuvę įsileidus šį Zawadzkos receptą, atradau savo mėgiamą briuselinių kopūstų paruošimą. Iki tol dažniausiai įmesdavau jų į daržovių sriubą ar paprasčiausiai išgarinu garnyrui ir pakepindavau svieste su sauja džiūvėsėlių. Tiesa, esu išbandžiusi ir labai nepriekaištingus Zawadzkos suktinukus su kopūstų įdaru. Buvo skanūs (ei, tai jau dvi gerosios patirtys). O štai šįkart briuseliniai kopūstai pavirto garnyru mėsiškiems patiekalams. Dedu šiam receptui pliusą :)


Originalus receptas

Briuselinių kopūstų, 
2 morkos,
druskos,
1 svogūnas,
2 šaukštai riebalų,
1 stiklinė sultinio užpilui.

Kai briuselinius kopūstus pakąs lengva šalna, nulupti viršutinius lapelius, nuplauti ir, įdėjus į verdantį vandenį, išvirti. Kai suminkštės, išgriebti į kiaurasamtį, suberti į šaltą vandenį, nuspausti ir smulkiai sukapoti. Sutarkuoti keletą saldžių morkų ir burokėlį, smulkiai sukapoti svogūną, išmaišyti, sudėti į riebalus iš paspirgintų lašinių, maišant patroškinti; sudėti kopūstus, pasūdyti, užpilti sultiniu, uždengti ir pastatyti ant žarijų arba pastatyti pastatyti į krosnį, kad išsitroškintų. Juos galima patiekti kartu su kepta nugarine, dešrelėmis, kumpiu arba liežuviu.


Patirtis ir patarimai

Aš kopūstus ruošiau su sviestu ir jautienos sultiniu. Ir be to burokėlio, kuris atsiradęs tik gaminimo eigos aprašyme. Tad maniškis produktų sąrašiukas būtų toks:

500 g briuselinių kopūstų, 
2 morkos,
1 svogūnas,
100 g sviesto,
1 stiklinė sultinio užpilui,
šaukštelis kmynų,
pipirų,
druskos.



Nieko kaip ir nekeičiau Zawadzkos recepte, išskyrus tai, kad kopūstėlius garinau, o ne viriau vandenyje. Svieste pakepinau susmulkintą svogūną ir trakuotą morką, subėriau kapotus briuselinius, užpyliau sultiniu (galima daržovių, vištienos ar jautienos) ir storadugniame puode troškinau maždaug pusvalandį. 

Mmm, skanumynas - lengvai salstelėję kopūstaičiai su keptomis šoninės juostelėmis... ir šaukštu geltonos bulvių košės. Man buvo žiauriai skanu, o Nerijus nelabai susižavėjo šituo garnyru (daugiau man liko - reikia žvelgti optimistiškai). Pridurčiau, kad taip briuselinius kopūstus ruošiau jau kelis kartus - tikrai vykęs receptas. Rekomenduoju :)



Komentarai

  1. Ar zadat grizt i Lietuva??

    AtsakytiPanaikinti
  2. kaip kartumas ju? dingsta (ilgiau patroskinus) ar lieka? nes praktiskai del to kartumo jie nebuvo mano mylimiausi darzoviu sarasuose ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Taip, Anonime, tikrai taip ;)

    Tai, kad Ramune, nebuvo jie visiškai kartūs. Atvirkščiai - saldūs. Svarstau, kad gal tas kartumas daugiau būna šaldytuose briuseliniuose kopūstuose? Nes kiek esu ruošus iš šviežių (tiek čia, Briuselyje, tiek anksčiau, Lietuvoje) - to kartumo, kuri atsimenu iš vaikystės, nebuvo.

    AtsakytiPanaikinti
  4. na, aš juos paprasčiausiai pavirdavau, paskui su sviestu apkepdavau... no magic, nieko ypatinga, bet kartumas jausdavosi visada. ir kopūsčiukai tai žali, nešaldyti būdavo ;/ sakyk kokį burtažodį naudoji :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Hm... net susimąsčiau... kad gi, "no magic" :) - verdu vandenyje arba garinu :) Druskos beriu po to, kai jau kopūstaičiai būna išvirę. C'est tout :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą