Avies ir Zawadzkos medžioklė

Kai vakar virtuvėje kankinausi pjaustydama avelės skerdieną, pasijutau Lecteriu. Laikau vienoje rankoje avies stuburą su šonkauliukais, kitoj – aštriaašmenį peilį ir bandau gražiai atskirti išpjovas - tokius du pailgus mėsos šmotelius abipus stuburo. Kai juos atidalinau, reikėjo kažkaip stuburą ir šonkaulius sutrumpinti, kad tilptų į šaldiklį, o vėliau į puodą. Tai sulanksčiau peilio ašmenis. Gerojo peilio. Stuburą vyras sulaužė rankomis.

Po to teko išpjauti šlaunikaulius ir blauzdikaulius. Va čia tai vapše – supratau, kad chirurgu nesu gimusi. Jaučiu, kad po mano operacijos tektų pacientą surinkinėti kaip skiautinį. Na, bet turiu save pagirti, kad kumpius išdarinėjau pakankamai ekonomiškai.

Kai užkniso - paprašiau, kad vyras uždėtų ką nors tinkamo mėsos pjaustymui. Pasiūlė ištrauką iš „Pulp fiction“ „Zet is dead, baby“. Tinka, bet gal geriau būtų buvę ką nors iš „Natural born killers“?

Baigiau vidurnaktį. Dabar trečdalis šaldiklio pilnas naminės avienos. Tikriausiai valgysime bent pusmetį. Būčiau jau šiandien ką nors kepus ar troškinus – bet ryt išlekiu į Frankfurtą, po to - į Varšuvą. Kaip nors išlauksiu iki kitos savaitės.

O prie ko čia Zawadzka? Jovilė sekmadienį pasakojo, kad išsišnekėjo su savo jurbarkiečio senelio kaimynu, kuris pasirodė besąs Zawadzkos giminaitis. Vat kaip būna.

Kad jau užsiminiau apie Zawadzką - trumpai ir apie Zawadzkos siūlomus avienos paruošimo būdus.

Akivaizdu, kad XIX a. viduryje vilniečiai, o gal ir visi Lietuvos gyventojai daugiausia valgė jautienos ir veršienos. Palyginkime, Zawadzka pateikia net 57 receptus jautienai ir 44 - veršienai. Tuo tarpu siūlo 15 kiaulienos ir 17 avienos paruošimo paruošimo būdų. Šiuos ir ruošiuosi išbandyti. Tiesos dėlei reikia prisipažinti, kad tris iš jų jau išbandžiau: avienos kepenų "motiejuką", avienos arba kiaulienos kepenų "motiejuką" kitaip ir kapotus avienos kotletus su bulvių koše.

Savo eilės laukia:

Aviena, paruošta kaip stirniena (troškinta su prieskoninėmis daržovėmis ir kadagių uogomis);
Aviena su grietienės padažu;
Aviena su mažais svogūnėliais;
Paprastas avienos kepsnys (kepamas prismaigstytas česnakų skiltelių);
Avienos kepsnys ant iešmo (hm... dėl šito abejoju, nes neturiu iešmo);
Apkepta avienos krūtinėlė (troškinta ir apkepta);
Prancūziški avienos kotletai (su ropių rutuliukais);
Mušti avienos kotletai, apdėti smulkiaisiais avogūnėliais;
Krūtinėlė su kmynų padažu (kol kas tai mano favorit. Matyt, bus numero uno);
Turkiškas plovas (su ryžiais, prieskoninėmis daržovėmis ir muskatu);
Avienos krūtinėlė su ryžiais kitaip (troškinta po muskatiniais ryžių patalais);
Aviena vyno padaže;
"Motiejukas" su avienos taukais iš lietinių tešlos (kaip supratau - tai savotiškas tešlinis patiekalas, paskanintas lajumi);
Turkiška dolma (turkiški balandėliai) (balandėliai su avienos įdaru troškinti grietinėje).

Vsio. Visi septyniolika. Pirma, tikriausiai bus krūtinėlė su kmynų padažu. Sekite naujienas.

P.S. Hm, dar reikėtų pridėti ir aštuonioliktą - turkišką avienos paštetą.

Komentarai

  1. Jo,kaiptik beskaitydami pjaustom aviena,tuo paciu pulp fiction soundrack'a telefe paklausem :)Bet dabar einam uzsideti frenkio sinatros vinila su daina I've got you under my skin. Tiks mesai pjaustyti...:)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą